Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

Voel in het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos met Zoé #enjoywapi

Zoé houdt van geschiedenis. Maar niet van de loutere feitengeschiedenis. Neen, ze vindt het vooral boeiend om het verhaal achter een regio te ontdekken. Wanneer ze deze eeuwenoude plaats binnenwandelt, krimpt haar hart ineen…

Meer dan 700 jaar geneeskunde en geschiedenis

Dit is de plaats waar voor zoveel mensen het noodlot was toegeslagen, maar ook waar de nonnen het lichaam en de ziel hebben gered van al die mensen die waren achtergelaten.

Het gebouw, een mengeling van de Vlaamse renaissancestijl en de gotische stijl, is op zichzelf al een bezoek waard. Tijdens haar bezoek merkt Zoé al snel dat dit ziekenhuis één van de oudste van Europa is. De collectie van medische instrumenten is gewoon indrukwekkend! Wanneer Zoé de amputatiezaag, het trepanatiemateriaal en de zuignappen ziet liggen, prijst ze zichzelf gelukkig dat de geneeskunde intussen zoveel vooruitgang heeft geboekt.

 

De schilderijen nemen Zoé volledig mee naar wat ooit het dagelijkse leven in dit gasthuis moet zijn geweest. Je voelt gewoon het leed en de hoop van al die mensen die hier terechtkwamen, op zoek naar ondersteuning of troost. Je ziet de verzorgers uit die tijd voor je, maar ook het mededogen van de vrouwen die hun leven wijdden aan barmhartigheid. Er hangen bijzondere geuren die de tand des tijds hebben doorstaan. Deze plaats maakt veel in je los.

 

7 rozen, 7 nonnen

In 2023 werd in het museum een nieuw scenografisch parcours geopend over het leven van 7 emblematische nonnen die hun leven gaven voor dit gasthuis. Zodra ze het hospitaal betreedt, wordt Zoé aangespoord om op zoek te gaan naar de 7 rozen die verspreid liggen in de tentoonstellingszalen. De 7 rozen staan als eerbetoon vlak bij het portret van elk van de 7 zusters. Het parcours brengt haar naar de refter van de nonnen, waar een poëtische multimedia-animatie begint die de sleutelmomenten uit het leven van de nonnen en het hospitaal onthult. In de zaal ligt een boek dat de belangrijkste periodes meer in detail beschrijft. Een beklijvend verhaal!

 

 

Een tuin met geneeskrachtige planten

Na even bidden in de kapel, gaat Zoé naar buiten om wat frisse lucht te scheppen in de medicinale tuin waar er duizenden verschillende geuren hangen. Zoé, die al langer fan is van alternatieve geneesmiddelen, wil dolgraag meer te weten komen over de planten en hun heilzame werking. De ontdekking van de tuin en de informatieborden die her en der verspreid staan, is dan ook bijzonder fascinerend. De tijd vliegt voorbij, maar ze neemt zich voor terug te komen om alles grondig te kunnen ontdekken en zich te laten meevoeren door de magie van deze magische plekken…

Localisatie

Place Alix de Rosoit, 7860 Lessines

In praktijk:

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes