Gepubliceerd op in de categorie : Bloggers

Droom in het kasteel van Belœil met Audrey #enjoywapi

Als Audrey ooit in een kasteel zou kunnen wonen, is de kans groot dat ze voor deze adembenemende plek zou kiezen.

Als liefhebber van kunstgeschiedenis loopt Audrey over van bewondering voor de unieke stijl van wat sommigen het ‘Belgische Versailles’ noemen.  Ook al blijft er van het oorspronkelijke gebouw niet veel meer over. In 1900 verwoestte een brand namelijk de woning van de Prinsen van Ligne, de familie die het kasteel eeuw na eeuw aan de volgende generatie overliet, tot op de dag van vandaag.

 

Een stukje geschiedenis

Audrey komt al snel tot deze conclusie: het kasteel is geen anoniem, statisch museum. De verscheidenheid aan objecten die het kasteel bevat, getuigt van de evolutie van de kunst in het algemeen. De zeer rijke bibliotheek bevat 20.000 boeken, van de uitvinding van de boekdrukkunst tot nu. De meubelen zijn gemaakt door de beste Franse meubelmakers van de 17de en 18de eeuw. De schilderijen stellen de meeste leden van de familie voor die dit pand hebben bewoond en herinneren aan de hoogtepunten van hun leven.

 

De rondleiding begint in de inkomhal. De majestueuze trap die naar de overloop leidt, neemt Audrey mee naar dat verre tijdperk waarin edelen uit het binnen- en buitenland elkaar hier kruisten. Het sabelgekletter dat uit de eerste kamer – de voorkamer – komt, is al een uitnodiging om naar het verleden te reizen en houdt voor deze geschiedenisfanate de belofte in van een spannend bezoek.

 

Duik in het verleden van de familie de Ligne

Op haar pad komt ze Molière, Jean de la Fontaine en Voltaire tegen… de talrijke bustes wijzen op die passie voor de kunst en de letteren die ze deelt met de prinselijke familie.  En ze is nog maar aan het begin van haar bezoek. De monochrome objecten van de hand van Isabelle de Borchgrave, een bekende Belgische kunstenares, die in elk van de kamers prijken, lijken haar anekdotes toe te fluisteren die alleen zij denkt te kunnen horen.

 

Vanuit één van de kamers valt haar blik op het adembenemende uitzicht met de Franse tuinen aan de ene kant en het Engelse park aan de andere kant, waar water en groen een harmonieus samenspel vormen. In de eetkamer wekt het voorgelezen boodschappenlijstje haar eetlust op en voert het haar mee naar de weelderige banketten van de belle époque. Ook de geuren en smaken prikkelen haar zintuigen: sandelhoutgeur, een rozensnoepje …  En wat te zeggen van deze declamatie over militaire kunst door de Prins van Ligne zelf, die ons meteen meevoert naar het slagveld …

Audrey spreekt meer over een onderdompeling en ze koos ervoor om haar tijd te nemen om deze tijdloze ervaring te beleven.

Localisatie

Rue du Château 11, 7970 Beloeil

In praktijk:

 

#EnjoyWapi

Sophie, Arthur, Océane, Nicole, Thierry en hun vrienden en familie hebben Picardisch Wallonië ontdekt! In verschillende video’s vertellen ze over hun avonturen en nodigen ze je uit … niet om Picardisch Wallonië gewoon te bezoeken, maar om Picardisch Wallonië te beleven! In deze blogartikelen berichten we over hun belevingen en indrukken. Volg ons het hele seizoen en deel ook jouw Wapi-ervaringen met ons!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes