Antwerpse buffetkast

 

GASTHUIS ONZE-LIEVE-VROUW MET DE ROOS

Antwerpse buffetkast

Voorgesteld door: Elise Bocquet, kunsthistorici en collectieverantwoordelijke

Het gaat om een tweeledige buffetkast uit de jaren 1600. De buffetkast maakt deel uit van een gotisch dressoir en vindt zijn oorsprong in de renaissance. De kast deed initieel dienst als verzamelplaats voor kostbare voorwerpen, zoals zilverwerk. Buffetkasten hebben veel van hun uitzicht te danken aan Hans Vredeman de Vries. Hij publiceerde op het einde van de 16e eeuw verschillende gegraveerde prenten die dienstdeden als model voor meubelmakers en timmerlieden in Noord-Europa. Onze buffetkast dateert vast en zeker uit de Renaissance. Het gebruik van het perspectief met colonnades, medaillons met silhouetten van personen, bloemmotieven, bogen, zuilen, diamantkoppen, siersmeedwerk en arabesken zijn allemaal typische elementen uit die tijd. 

We vinden ook elementen die geleend werden van Vredeman de Vries terug: de algemene vorm van het meubel, de band om de laden te sluiten, geritmeerd met leeuwenkoppen, de klauwen van de leeuwen, de kariatiden en atlanten die een fries ondersteunen.

De intarsia is een Italiaanse techniek die erin bestaat inlegwerk uit houtsoorten met verschillende kleuren in een massief paneel te leggen om een spel van motieven en perspectieven te creëren. Het mozaïekwerk van deze buffetkast is niet beperkt tot een paar geometrische stukken fineer, het loopt door over het volledige meubel en is het talrijkst op het haut-reliëf. Deze techniek geeft de kast een minder barok uitzicht dan haar Antwerpse soortgenoten. Het stijlregister van een door katholieken gedomineerd land wordt beïnvloed door de Contrareformatie. Dankzij het protestantisme ontsnapt Noord-Nederland aan deze trend. We leiden hieruit af dat ons meubel een stijlregister heeft dat afkomstig is uit het Schelde-estuarium. (Antwerpen en Zeeland). Deze buffetkast met twee delen werd na een verzorgde restauratie in 2017 als ‘Schat van de Federatie Wallonië-Brussel’ bestempeld.

Meer informatie over het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos in Lessen. 

Ce contenu vous a-t-il plu ?

Merci d’avoir cliqué !

45 utilisateurs ont aimé ce contenu Cliquez sur le cœur pour aimer ce contenu