Geocaching

Deel neemt aan de grootste speurtocht in de wereld met geocaching!

Geocaching houdt het midden tussen een hightech schattenjacht en een oriëntatieloop. Deze activiteit is geschikt voor iedereen en kan in elk seizoen, zolang u maar een gps of met een mobiele telefoon met een ingebouwde GPS. Geocachers doorkruisen het land op zoek naar ‘schatten’ verborgen in zogeheten ‘geocaches’, en delen hun avonturen online. Het Maison du Tourisme van Picardisch Wallonië verstopte vijf ‘caches’. Kunt u ze vinden?

Een cache?

Een cache is meestal een waterdichte doos met daarin een aantal voorwerpen van een zekere waarde. Elke doos bevat hoe dan ook een logboek. Er zijn meer dan 400 caches verspreid in Picardisch Wallonië waaronder vijf caches zijn in de beschreven wandelingen hieronder en die door het Huis van Toerisme worden beheerd. Aan u om ze te ontdekken zonder u daarbij te laten ontmaskeren door de ‘dreuzels’, gewone wandelaars die niet aan geocaching doen. Wanneer u een cache ontdekt, ondertekent u het logboek. U mag dan een voorwerp uit de doos meenemen, op voorwaarde dat u dit voorwerp vervangt door een ander. En zo verandert de inhoud van de doos de hele tijd. Bij uw terugkomst registreert u zich op geocaching.com.

 

Waar zit de cache?

Er bestaan 12 soorten caches. Picardisch Wallonië telt er twee:

  • De traditionele cache, waarvan de coördinaten rechtstreeks leiden naar de ‘schat’.
  • Een mystery cache, waarbij u eerst een raadsel moet oplossen voor u de cache kunt bemachtigen. Eenmaal u de locatie van de cache heeft ontcijferd, vertrekt u met uw gps in de hand op schattenjacht!
    Meer uitleg op: www.geocaching.com.

 

Traditionele cache bij de Fontaine bouillante in Stambruges

Vertrekpunt : N. 50°31.734 E. 3°44.094
Coördinaten van de cache : N. 50°31.276 E. 3°44.455

Vandaag nemen we u mee naar een van onze favoriete natuurfenomenen. De ‘kolkende fontein’, in het hart van het boslandschap van Stambruges, in de gemeente Beloeil, is een omweg meer dan waard! De legende vertelt dat een prinses hier per koest langskwam en door het water werd opgeslokt. Op Goede Vrijdag, om middernacht, verschijnt het tuig weer en hoort men de zweep van de koets weerklinken in de nacht … Voor de wetenschappers onder ons, het kolkende water is het resultaat van een geologisch fenomeen: als gevolg van een natuurlijke spleet springt het water op en ‘kolkt’ het.

Traditionele cache op de Mont de l’Enclus

Vertrekpunt : garez-vous aux coordonnées N. 50°45.504 E. 3°28.952
Coördinaten van de cache : N. 50°45.518 E. 3°28.992

Het in ceder gehulde Maison des Randonneurs vormt het ideale vertrekpunt voor een sportieve verkenning van het Pays des Collines. De geschiedenis van de wandeltocht, de voornaamste bezienswaardigheden en plattegronden worden in een originele omgeving voorgesteld. Plattegronden en documenten, informatiepanelen enz., alles is hier voorhanden voor liefhebbers van mooie wandelingen. Opgelet, slechts beperkt open: op weekends en feestdagen, van 11.00 tot 18.00 u van april tot juli ; elke dag van 11 u tot 18 u in juli en augustus.

Mystery cache op het Lichtencircuit in Ath

Vertrekpunt : N. 50°37.723 E. 3°46.457
Te midden van landbouwgebied verrijst Ath, dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Ath, een Stad van Kunst en Geschiedenis, herbergt enkele schatten en overblijfselen die getuigen van haar rijke en tumultueuze verleden. De Tour Burbant, stadsomwallingen, abdijen, kerken en 17e- en 18e-eeuwse woningen, dat is het kader waarin het Maison du Tourisme van Picardisch Wallonië van deze Stad der Reuzen u uitdaagt voor een nieuwe cache! Ontcijfer de raadsels om de coördinaten van de cache te bekomen.

Traditionele cache op het Circuit van de Geneeskrachtige Planten

Vertrekpunt : N. 50°44.270 E. 3°44.566

Achter het Maison des Plantes médicinales bevindt zich een pad waarlangs originele kunstwerken zijn opgesteld van de hand van twee lokale kunstenaars, J.-F. Massart en P. Jouret. Onderwerp van de kunstwerken? De medicinale planten uiteraard en de witte magie die eruit voortvloeit … Dit pad is de perfecte weerspiegeling van de geest van het Pays des Collines: het (boven)natuurlijke! Borden langs het pad wijzen de weg. Na de wandeling kunt u even uitblazen op het zonnige terras van het Huis van de Geneeskrachtige Planten.

Traditionele cache op het Betoverde Pad

Vertrekpunt: N 50° 40.490’ E 003° 35.857’

Er was eens een wandelpad in een bos dat vaak aan bod komt in het orale erfgoed van het Pays des Collines. Hier huist de verbeelding. Het verhaal zegt dat tal van kleine wezens zich schuilhouden in de omgeving van de paden, onder dode bladeren, in holle stammen … Geniet tijdens deze 7 km lange wandeling ook van het schitterende uitzicht op deze bovennatuurlijke heuvels!