De bierroute

Ontdek 4 ambachtelijke brouwerijen tijdens deze route: 75 km lange autoroute tussen Doornik en Aat

Met maar liefst een honderdtal ambachtelijke bieren is Picardisch Wallonië de recordhouder van het aantal microbrouwerijen. In deze streek van ons land worden inderdaad de meeste speciale bieren gebrouwen. Bijna elke gemeente heeft zijn eigen bier en brouwerij. Tijdens deze route maakt u kennis met vijf befaamde ambachtelijke brouwerijen en trekt u langs unieke plekjes die u de lokale bieren laten ontdekken. En misschien is het wel eens een leuk idee om naar het hart van Doornik te trekken! Op wandelafstand van de kathedraal vindt u in de winkel Le Moine Austère meer dan 400 Belgische bieren en bieren uit Picardisch Wallonië.

Brouwerij Dubuisson in Pipaix (Leuze-en-Hainaut)

De oudste en meest authentieke brouwerij van Wallonië. Acht generaties hebben elkaar opgevolgd sinds 1769. Brouwerij Dubuisson brouwt vooral het beroemde Bush-bier maar ook de Cuvée des Trolls en de Surfine. De brouwerij beschikt over een taverne-restaurant ter plaatse. Reserveren gewenst.

Stoombierbrouwerij in Pipaix (Leuze-en-Hainaut)

Deze laatste stoombierbrouwerij ter wereld brouwt ambachtelijke traditionele en natuurlijke bieren die hergisten in de fles en niet gepasteuriseerd zijn, zoals de Saison de Pipaix of de Vapeur en folie, met machines uit de XIXe eeuw. Zoals vroeger is het een 12 pk stoommachine die de apparatuur aandrijft!

Brouwerij Dupont in Tourpes

Brouwerij Dupont is een familiebrouwerij gespecialiseerd in het brouwen van bieren die hergisten in flessen. De Moinette en de Saison Dupont worden er op een traditionele manier gebrouwen. Sinds 1990 wordt een deel van de productie gebrouwen onder een biolabel en sinds 1995 worden er ter plekke vijf kaassoorten geproduceerd.

Brasserie des Légendes - vestiging Gouyasse in Irchonwelz (Aat)

Tal van legendes zijn verbonden aan de bieren die door de Brasserie des Légendes gebrouwen worden zoals het bier van de Ducasse van Aat en de Gouyasse (Goliath in de streektaal, een verwijzing naar de beroemde reus). De enige bieren in België die omschreven kunnen worden als ‘100% streekproduct’, van de bodem tot in het glas. De site laat u genieten van tal van overheerlijke smaken om u te doen watertanden, met in de zomer een aantal overheerlijke streekproducten als toetje.