in Doornik
>

Tentoonstelling “Jacques Trovic, un humaniste témoin de son temps” – TAMAT

Deze solotentoonstelling van outsiderkunstenaar Jacques Trovic omvat meer dan dertig werken, textiel en mozaïeken en neemt bezoekers mee op een reis door meer dan 50 jaar artistieke productie.

Zijn techniek doet denken aan patchwork, met elementen van stof die zijn uitgeknipt en vervolgens aan elkaar genaaid. Stofapplicaties, naaien, borduren, haken, vlakke tinten en texturen, wollen draden, gekleurde en vergulde synthetische draden, kleine verzamelde voorwerpen en parels komen allemaal samen om leven te geven aan deze stoffen schilderijen die dicht bij een zogenaamde naïeve stijl staan. 


Jacques Trovic was een onvermoeibare schepper, geobsedeerd door dit 'wandtapijt' dat hij gedurende zijn hele leven onvermoeibaar heeft geproduceerd (er wordt gezegd dat er tussen de 250 en 400 werken zijn gemaakt). Hij liet ons een oeuvre na vol humanisme en hedonisme, rijk aan vreugde en kleur, een getuigenis van de cultuur van Noord-Frankrijk in transformatie en het dagelijks leven. 


Vijf jaar na zijn dood, waarbij zijn droom om tentoon te stellen in het Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles in Doornik in vervulling ging, presenteert deze tentoonstelling Jacques Trovic - Un Humaniste, témoin de son temps, geconcipieerd door de curatoren Bruno Gérard en Robin Legge, in samenwerking met de Paul Duhem Stichting, de evolutie van deze rijke productie aan de hand van zijn belangrijkste werken en de thema's die hem dierbaar waren (folklore, festivals, reizen, dagelijks leven). Voor het eerst worden zijn eerste toneelstuk, La scène espagnole (1964) en La ferme, zijn laatste werk voltooid in 2016, samengebracht.