in Lessen

Het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos

Dit middeleeuwse gasthuis werd gesticht in 1242 en heeft zijn aanzicht en meubilair uit de 16de en 17de eeuw weten te bewaren. Het hospitaal is opgenomen op de lijst van Patrimoine majeur de Wallonie en is momenteel kandidaat voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs een parcours doorheen 20 gerestaureerde zalen maakt de bezoeker kennis met acht eeuwen geneeskunde en geschiedenis. Het hoogtepunt van uw bezoek : de twee ziekenzalen, die een duidelijk beeld schetsen van hoe geneeskunde vroeger werd beoefend en hoe die wetenschap geëvolueerd is !

In een hedendaagse museografie worden waardevolle en authentieke kunstvoorwerpen voorgesteld, alsook medische instrumenten van vroeger en uitgebreide farmaceutische collecties. Voor of na uw bezoek aan het museum kunt u een wandeling maken in de tuin met geneeskrachtige planten (200 verschillende soorten !).

Het hospitaal ontving in 2010 de Museumprijs en de Publieksprijs als blijk van waardering voor de kwaliteit en het dynamisme van het team dat de bezoekers onthaalt. Vrij bezoek met audiogids of “NDLR”-applicatie voor Iphones, te downloaden via de App Store Rondleiding en lezingen. Boetiek-boekwinkel. Cafetaria en terras.

Geanimeerde namiddagen

Ziekenhuisje spelen... Een waar plezier. Wie speelt de dokter ? Wie speelt de patiënt ? Hoe werd hij vroeger behandeld ? Met planten natuurlijk ! Moeten we zelf de middeltjes maken ? Bij elk vertelbezoek dat georganiseerd wordt door het voormalige gasthuis gaan de kinderen helemaal op in het spel. En de volwassenen ook ! De kinderen leren met plezier bij terwijl de volwassenen de zalen en collecties van het gasthuis ontdekken. Spektakels, volksspelen, kostuums uit die tijd, workshops, verhalen, muziek en natuurlijk Dr. Parisis en Zuster Elisabeth die de kinderen zullen verbazen op deze speciale namiddagen voor families !

Tussen geneeskunde en adel

Ontdek het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos in Lessen, getuige van de evolutie van de geneeskunde van de 13e eeuw, en het kasteel van Attre, parel van de romantiek. Op reservatie vanaf 15 personen.

Bekijk aanbod

Schooluitstappen 

Het Hospitaal Notre-Dame à la Rose biedt educatieve activiteiten en workshops aan. Neem contact met hen op voor praktische informatie om uw schooluitstap vlot te laten verlopen.

Individuele dienstregelingen

Open de hele jaar van dinsdag tot vrijdag van 14u tot 18u00, zaterdag,
zondag en feestdagen van 14u tot 18u30. Gesloten op Maandag en tussen
Kerstmis en Nieuwjaarsdag.Audioguide en tablet beschikbaar in het
Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.Rondleidingen in
het weekend en feestdag om 15u in het Frans (en in het Nederlands alleen
op zondag om 15u).Nocturne in juli en in augustus op de 4de vrijdag
van de maand (op reservatie).

Dienstregelingen voor groepen

Onthaal elke dag (behalve op maandag) van 9u30 tot 18u. Er kunnen ook
avondbezoeken georganiseerd worden, de voorwaarden zijn dan iets
verschillend. Min. 10 personen – Max. 200 personen

Gesproken talen

drapeau Engelsdrapeau Fransdrapeau Nederlands

Talen van het bezoek

drapeau Duitsdrapeau Engelsdrapeau Fransdrapeau Nederlandsdrapeau Engelsdrapeau Fransdrapeau Nederlands

Tarief :

Zie website van de eigenaren

Diensten

  • Auditorium
  • Winkel
  • Parking
  • Picknicktafel
  • Vestiaire
  • Sanitair
Bienvenue vélo