De Duizendpoot

“De Duizendpoot”, geïnstalleerd op zekere afstand van de RAVeL-route ‘RAVeL des Collines’, behoudt de visuele continuïteit van de plantentunnel en creëert tegelijkertijd een verrassingseffect. Dit kunstwerk, geïnspireerd op een duizendpoot, kijkt uit over de heuvel en biedt een prachtig perspectief op het heuvelachtige landschap rond Vloesberg. 

“De Duizendpoot” is bedoeld voor wandelaars en fietsers die de RAVeL-route volgen of het Pottelbergbos doorkruisen. Dit 4,5 meter hoge en 11,6 meter lange kunstwerk is gemaakt van gevlochten hout en gaat perfect op in de omgeving. U kunt picknicken in het kunstwerk, met zicht op het adembenemende landschap. Er is tevens een beveiligde fietsenstalling. Het is een originele stopplaats voor een picknick of een dorstlessende pauze tijdens uw wandeling of fietstocht.

Deze installatie is een van de 9 kunstwerken die u kunt ontdekken langs de grensoverschrijdende route “Over hellingen en heuvels”. Deze route loopt langs een heuvelrij die zich uitstrekt van west naar oost, van Watten en de Katsberg in Frankrijk over Kemmel in Vlaanderen tot de Hoppeberg (La Houppe) in Wallonië. Het hoogste punt - net geen 200 meter boven de zeespiegel - vormt een opmerkelijke landmark.

Deze kunstwerken kenmerken zich door een eenvoudige geometrie én een gemeenschappelijk materiaal: wilgentakken. Een structuur van droge takken als basis wordt langzaam bedekt met levende, evoluerende vegetatie. Het zijn objecten die betreden kunnen worden, die een andere perceptie van ruimte en licht geven; ze benaderen de natuurlijke habitats die door dieren worden gebouwd.

De kaart “Over hellingen en heuvels” en een reeks van 5 podcasts om de geschiedenis van de heuvels te ontdekken, zijn gratis beschikbaar op wapishop.be. 

Download de topofiche van de nabijgelegen wandelroute: Circuit van de geneeskrachtige planten 

Adres: Boudenghien - 7880 Vloesberg – GPS-coördinaten: 50,744354 - 3,703674

Dit werk is tot stand gekomen in het kader van het Europese INTERREG-project EUROCYCLO, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Wallonië.