Ontdek en proef de streekproducten van Picardisch Wallonië!

Streekmarkten, ambachtslui en producenten

Het hele jaar door worden talrijke feesten, beurzen en salons georganiseerd die de streekproducten van Wapi belichten.

Aardappelen, aardbeien, appels, bieren en kazen brengen de vermaarde chefs uit de regio in vervoering. U kunt ze proeven bij Croque et Troque of La Halle gourmande (De gastronomische hal). Ontmoet de producenten tijdens de seizoensbeurzen. Kom zeker naar het Fête de la moisson à Lahamaide (Lahamaide tijdens het oogstseizoen) of de feestelijkheden in La Glanerie en Soete. De telers tonen er in de typische kelderdracht hoe hun voorouders te werk gingen. Dit is een unieke gelegenheid om kennis te maken met de heerlijke en vrolijke kant van het picardische platteland!

Croque et Troque - Elzele

Elke eerste vrijdag van de maand
Elke eerste vrijdag van de maand worden in Elzele producten verkocht op de boerenmarkt Croque et Troque. Elke maand wordt er een andere restaurateur belicht. Hij bereidt voor de bezoekers een menu met regionale ingrediënten en verklapt zijn keukengeheimpjes.

Smart Market - Frasnes-Lez-Anvaing

Elke derde vrijdag van de maand vanaf mei
Elke derde vrijdag van de maand, opent de Smart Market in Anvaing met kaas, boter, yoghurt, room bieden, pluimvee (eenden, kwartels, kippen...), paté, worstjes, vleeswaren, Maton taart, jam, olie, azijn, fruit, groenten, bier, wijn, meel, aardappelen, wol ambachten... En nog veel meer! Geserveerd door de producenten van de regio.

CoopérATHive - Aat

Elke tweede zaturdag van de maand
De markt onthaalt van lokale producenten u in Aat van 13 tot 18 uur. De stands vertegenwoordigen met trots het Pays Vert en het Pays des Collines. Ze bieden zuivelproducten (schaap, geit, koe, ...), groenten en fruit, fijne vleeswaren, ganzenlever, aperitieven, brood, lokale bieren en vele andere ambachtelijke kwaliteitsproducten aan. De CoopérATHive bevordert regionale producten en goede voedingsproducten met korte afzetkanalen. De producenten verwachten u ook op 9 mei en op 13 juni om u hun beste producten aan te bieden. Gratis toegang.

Streekproductenmarkt – Leuze

Elke eerste zondag van de maand
De producenten uit Leuze-en-Hainaut en omgeving komen elke eerste zondag van de maand samen tussen 09.00 en 12.00 uur op het plein LeuzArena, op vijf minuten wandelen van het station. Op de markt vindt u heel wat streekproducten: groenten en fruit, ambachtelijke broden en gebakjes, melkproducten, vlees en charcuterie, bieren, wijnen, vruchtensappen, honing, jams, ... Jong en oud kunnen bovendien van leuke activiteiten genieten.

Festival brassicole (Bierfestival) – Doornik

Maart
Bijna 5.000 fijnproevers van allerhande nationaliteiten komen elk jaar hierheen. Brassicole de Tournai (Bierfestival van Doornik),, dat is proeven van meer dan 100 Belgische bieren (met meer of mindere mate), verzameld in het historische centrum van deze Stad met de 5 torens. Ruilbeurs voor verzamelaars van bierviltjes.

Streekproductenmarkt - Moeskroen

Elke derde donderdag van de maand van april tot oktober
Elke derde donderdag van de maand, tussen 16.00 en 19.00 uur, bieden heel wat handelaars uit de streek tal van lokale producten aan op de Plaats Gérard Kasiers in Moeskroen. Regionale bieren, salami, streekwijnen, kazen, cosmetica op basis van ezelinnenmelk, neuzekes, biologische groenten en brood en tal van andere producten zullen uw smaakpapillen prikkelen.

Foire du Beau, du Bon et du Bio (Kermis van Mooi, van Lekker en van Bio) – Hérinnes

Op Pinkstermaandag
Elk jaar is er op Pinksteren een vaste afspraak bij Maison de Léaucourt. Dit idyllische kader, in Pecq langs de Schelde, onthaalt groot en klein ter gelegenheid van de Foire du Beau, du Bon et du Bio. Een natuurgids neemt u mee op verkenning doorheen de vochtige zone van deze streek, u kunt deelnemen aan wedstrijden in allerhande volksspelen, ponytochten...

Artifoire van Hollain – Hollain

Juli
Deze grote beurs van ambachtslui en producenten uit Brunehaut bestaat al sinds 1975. Duizenden personen verplaatsen zich naar Artifoire d’Hollain om kunstenaars, dansers, muzikanten en ambachtslui te bekijken die het beste van zichzelf geven. Een markt met lokale producenten met honing, schapenkaas, likeur, specerijen en ambachtelijke paté. Gratis toegang.

Le musée s’anime (Het Museum van het Plattelandsleven komt tot leven) – Huissignies

Juli
Het Musée de la Vie Rurale de Huissignies krijgt elk jaar in juli gedurende een hele dag nieuw leven ingeblazen. U maakt kennis met de oude manier voor het bewerken van graangewassen. De ploeg, de molen, de broodoven en andere workshops tonen het leven in de ervaren handen van de ambachtslui.

Fête du pain (Feest van het brood) – Mont-Saint-Aubert

Juli
De zondag voor 14 juli wordt het hele gezin uitgenodigd om brood in al zijn vormen te leren kennen tijdens het Fête du pain in Mont-Saint-Aubert. U ziet er hoe ter plaatse brood wordt gebakken en u kunt proeven van artisanale producten.

Fête de la moisson à Lahamaide (Lahamaide tijdens het oogstseizoen) – Lahamaide

Augustus
Elke 1ste zondag van augustus heet het Fête de la moisson à Lahamaide duizenden bezoekers welkom. Schuif aan één van de typische Breugeltafels aan en meng u onder de ambachtslieden, de muziek en de dansen van de 16de eeuw. De streekmarkt en demonstraties laten u kennismaken met het platteland tijdens de oogstperiode. Deze gebeurtenis mag u zeker niet missen!

Bekijk het artikel van Wapiblog

Fête de la moisson à l’ancienne (Oogstfeest) – La Glanerie

Augustus
In La Glanerie, het laatste punt voor de Franse grens, viert men elk jaar in augustus de oude traditie om het einde van de oogst te vieren. Expo van oud materiaal, een bellenman, demonstratie van kuddehonden en paarden aan het werk, karretochten, een piramide van stro, middeleeuws kamp, kinderboerderij, rommelmarkt met oud land- en tuinbouwmateriaal.

Fête de la Moisson (Oogstfeest) – Soete

September
Kom pompoenen en courgettes oogsten, spelen met volksspelen en dansen tijdens het Fête de la Moisson au Moulin de Soete (Oogstfeest in Soete). Houd uw adem in tijdens het langverwachte moment waarop 300 ovenkoeken uit de molen worden geworpen.

Tourpes en activité (Tourpes in activiteit) – Tourpes

September
De ambachtslui en handelaars uit Tourpes tonen u hun vakkennis via tentoonstellingen en rondleidingen. Demonstraties in ateliers, kennismaking met de bottellijn bij brouwerij Dupont... een ruilbeurs voor verzamelaars van bierviltjes.

Bekijk het artikel van Wapiblog

Foire villageoise d’Ellezelles (Dorpsfeest van Elzele) – Ellezelles

September
Ambachtslui, kunstenaars, producenten, straatanimatie en orkesten zijn in september op de afspraak voor het Foire villageoise d’Ellezelles (Dorpsfeest van Ellezelles). Dit is de oudste bijeenkomst van de streek en dateert uit 1972.

Fête des courges (Kalebassen Feest) – Antoing

September
Het Fête des courges (Kalebassen Feest) is één van de niet te missen momenten bij het begin van het nieuwe schooljaar. Elk jaar komen 7.000 bezoekers naar dit evenement afgezakt. Tijdens dit weekend kunt u kennismaken met meer dan 650 soorten van de komkommerfamilie.

Fête de la pomme (Appelfeest) – Rongy

Oktober
In het eerste weekend van oktober komen gezinnen samen tijdens het Fête de la pomme (Appelfeest) om de deugden te vieren van dit streekfruit. Op het programma : wandeling in de boomgaarden of een treintochtje, artisanaal persen, wedstrijd voor de beste appeltaart, wandeling van 5 of 10 km rond Rongy, straattheater, vlucht over de regio in helikopter en muzikale animatie!

Bekijk het artikel van de Wapiblog

La Halle gourmande (Gastronomische Hal) – Doornik

Oktober
Deze klassieker in Doornik in de maand oktober is een niet te missen afspraak voor lekkerbekken. Wandel onder de gewelven van blauwsteen en maak kennis met de streekproducten. Een dertigtal restaurateurs werken in een open keuken en laten u van hun specialiteiten proeven. Dit evenement is voorbehouden voor fijnproevers!

Kalebassen Feest

Meer te weten

Wist u dat ?

« La ruche qui dit oui » (De bijenkorf die zei ja) is een origineel initiatief dat uit Frankrijk is komen overwaaien. Het is de bedoeling om de bewoners van eenzelfde regio samen te brengen om de beste producten van landbouwers en ambachtslui te kopen aan unieke prijzen. Elke week komt de "bijenkorf" naar uw buurt, u hoeft alleen nog uw bestelling op te halen. In Wapi wachten zeven "korven" u op.