De brouwers uit Picardisch Wallonië verwachten u voor een bier.

15 brouwerijen, meer dan 100 bieren

Houdt u van bier ? Dan vindt u zeker wat u zoekt in Picardisch Wallonië. Van blond tot bruin via amberkleurig of abdijbier: laat u verleiden door de Tournai, Gouyasse, Quintine, Cuvée des Trolls, St Martin, Moinette, Bush of de Vapeur Cochonne…

 

1. Brasserie des Carrières – Basècles

De Brasserie des Carrières werd in 2012 opgericht en is meteen de jongste brouwerij van Picardisch Wallonië. De eigenaars mikken op bieren van hoge fermentatie zonder additieven. Ze geven de voorkeur aan gerst en hop die in de onmiddellijke nabijheid van de brouwerij worden gekweekt : de Diôle.

Meer te weten

2. Authentique Brasserie - Blaton

De Authentique Brasserie werd pas enkele jaren geleden opgestart en is één van de jongste brouwerijen uit de streek. De brouwerij ging al snel van een capaciteit van 20 naar 200 liter en wil nog uitbreiden. Deze microbrouwerij wil de vakkennis van vroeger laten voortbestaan met streekproducten. Eén van hun specialiteiten : bier in flesjes met bruine suiker !

Meer te weten

3. Brouwerij en distilleerderij Caulier – Bon Secours

De familie Caulier is bekend om de verkoop van lichte bieren. De Brouwerij en distilleerderij brouwen vandaag de Vieille Bon-Secours. Vergeet ook de taverne in de rue Sondeville niet, daar kunt u genieten van lekkere gerechtjes met een biertje in een idyllisch kader.

Meer te weten

4. Brasserie des Légendes (Site Quintine) - Ellezelles

Deze brouwerij uit 1985 in Ellezelles is één van de bekendste van de streek. De Brasserie des Légendes werkt met infusie, de oudste brouwmethode. De Goliath, Gouyasse, Quintine, Ducassis, Saison Voisin, Ambiorix en de Hercule behoren tot de meest gewaardeerde biertjes. De flesjes worden met de hand gesloten met behulp van rustieke porseleinen doppen en opgeborgen in houten kisten. De brouwerij heet u welkom in zijn « Le Chaudron des légendes ».

Meer te weten

5. Brouwerij « La Frasnoise » - Frasnes-lez-Buissenal

In de schaduw van de klokkentoren van Frasnes ligt Brasserie « La Frasnoise ». Deze ouder boerderij is tegenwoordig een artisanale brouwerij waar smaken en tradities de kernwoorden zijn.

Meer te weten

6. Brasserie du Val de Dendre - Lessen

La Brute is stevig maar toch erg verfijnd. Dit blond biertje met hoge fermentatie wordt gemaakt met wijn uit de Champagne-Ardenne en Bourgogne. Dit originele bier is verpakt in een champagnefles en wordt ook in een echt fluitglas gedronken !

Meer te weten

7. Brasserie de Brunehaut - Rongy

In Brasserie de Brunehaut zijn traditie en modernisme de trefwoorden. U vindt er zowel abdijbieren als biologische streekbiertjes. Er worden een twaalftal brouwsels gemaakt, waarvan sommige bekroond werden in nationale en internationale wedstrijden.

Meer te weten

8. Brasserie des Légendes (Site Gouyasse) - Irchonwelz

De tweede vestiging van de Brasserie des Légendes ligt in Irchonwelz. Het ene deel van het brouwmateriaal dateert van het einde van de 19de eeuw, het andere uit de jaren 30. Hun topbiertje is La Gouyasse, een « stevig » bier, niet gefilterd of gepasteuriseerd. Enkel geopend tijdens het evenement « Les Bouffonneries à la brasserie », elk jaar in mei.

Meer te weten

9. Brasserie De Ranke - Moeskroen

Aanvankelijk produceerde Brasserie De Ranke slechts één soort bier, de Guldenberg. Daarna werden nog vijf andere bieren aan het palmares toegevoegd : Père Noël (speciaal voor het einde van het jaar), de XX Bitter (het meest bittere Belgische bier), de Kriek De Ranke (natuurlijk en fruitig), de Cuvée De Ranke (aangevuld met Lambic) en de Noir de Dottignies (bruin bier).

Meer te weten

10. Brasserie Dubuisson - Pipaix

Brasserie Dubuisson is één van de oudste uit de streek en was al in handen van acht generaties brouwers. De brouwerij is gelegen in Pipaix, u vindt er het beroemde Bush-bier. Dit bier bestaat in diverse soorten : blonde Bush, Kerstbush, amberkleurige Bush, Pêche Mel Bush… Bijzonder : het alcoholgehalte is 10 tot 12 graden, zoals wijn eigenlijk ! Het kleine zusje, de Cuvée des Trolls, kende de voorbije jaren een niet te verwaarlozen en tevens verdiende faam. Streek- en biergerechten kunnen geproefd worden in de taverne Troll & Bush.

Meer te weten

11. Brasserie à Vapeur - Pipaix

Brasserie Cuvelier is uniek ter wereld en tevens de laatste in zijn soort. Er staat een stoommachine die de toestellen aandrijft om de gekende biertjes te brouwen. Deze bieren kunnen bewaard worden en worden steeds lekkerder, zoals wijn. Bewaar ze 20 jaar en u ontdekt een nieuw biertje dat even lekker is of zelfs nog lekkerder dan aanvankelijk. Elke laatste zaterdag van de maand kunt u het brouwproces gaan bijwonen.

Meer te weten

12. Brasserie de Silly

Al vijf generaties lang maakt de Brasserie de Silly uitzonderlijk smakende bieren. Het meest populaire biertje, Grisette, is meteen ook hun meest bekende label. Verder zijn er ook : de Double Enghien (bruin en blond) en de Pink Killer, een witbier met roze pompelmoes. Heerlijk verfrissend in de zomer!

Meer te weten

13. Brasserie de Cazeau - Templeuve

Deze brouwerij is al sinds 1753 gevestigd in Templeuve. De Brasserie de Cazeau maakt er de Tournay in vijf originele en smaakvolle versies. U kunt de heerlijke geur van hop opsnuiven tijdens een bezoek.

Meer te weten

14. Brasserie Dupont - Tourpes

Brasserie Dupont werd gesticht in het midden van de 19de eeuw en is gespecialiseerd in de productie van hoog gefermenteerde biertjes. Het beroemdste bier : la Moinette. Maar buiten deze reputatie om vinden we nog een twaalftal soorten, waaronder verschillende " biobieren ". Proef ook van het ter plaatse gemaakte brood en de kazen.

Meer te weten

15. Brasserie Jean-tout-seul - Lessines

De oude familieboerderij van Pierre en Marielle werd heringericht om hun eigen bier te kunnen brouwen : de Trompeuse. De naam wordt verklaard door het feit dat de ontwerpers een biertje wilden maken op 9°C dat er uiteindelijk 6° kreeg. Dit amberkleurige biertje heeft de eenvoudige en natuurlijke aroma’s van een drank zonder additieven.

Meer te weten