Geneeskrachtige planten, een traditie !

Van traditie tot kennisoverdracht…

Brandnetel, kamille, citroenmelisse, Californische papaver, gember, paardenbloem, vlier, valkruid, tijm, St. Janskruid en engelwortel zijn slechts een kleine selectie van de planten die gebruikt worden om hun geneeskrachtige eigenschappen. Deze “heelkruiden” worden van oudsher gebruikt. Picardisch Wallonië, en meer bepaald de driehoek Lessen, Deux-Acren en Vloesberg, is lang een teelgebied voor geneeskrachtige planten geweest. Focus op enkele tuinen die je alle weldadige invloeden van de natuur voor je gezondheid zullen onthullen !

Het Huis voor Geneeskrachtige Planten van Vloesberg

Vloesberg is de bakermat van de teelt van heelkruiden sinds de 16e eeuw. Herboristen en genezers gebruikten de kracht van de natuur tot in 1950, toen geneeskrachtige planten nog een grote populariteit genoten. In Vloesberg en omgeving alleen al werd 150 ha ingenomen door deze gewassen.

Het Huis voor Geneeskrachtige Planten is gewijd aan de geschiedenis van geneeskrachtige kruiden vanaf de Oudheid. Meer dan 80 plantensoorten worden gekweekt in de tuin. Als je een rondleiding wenst, zal Anne je de weldadige invloeden van de planten van haar tuin onthullen. Neem vervolgens plaats op het zonnige terras om een drankje op basis van engelwortel te drinken! Tot slot kun je je benen strekken op het Circuit van de geneeskrachtige planten, dat vertrekt aan het Huis voor Geneeskrachtige Planten.

De plantentuin van het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos

In de 19e eeuw en tot in 1960 was Lessen ook befaamd om de teelt van geneeskrachtige planten. Dankzij de tuin met heelkruiden van het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos kon de apotheek haar eigen middeltjes bereiden. De zusters maakten hun drankjes op basis van extracten, afkooksels en infusies van planten. De Helkiase, wondermiddel uitgevonden door zuster Marie-Rose Carouy in 1897, heeft overigens groot succes genoten tot ver buiten de grenzen.

Een van de meest gebruikte planten, de stinkende gouwe, was bekend om het verbranden van wratten, smeerwortel heelde botten, vetkruid genas brandwonden... Vandaag groeien er meer dan 120 geneeskrachtige planten in het voormalige kerkhof van de nonnen, naast een rustieke moestuin. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd tijdens “Levend Erfgoed”-weekends of gezinsnamiddagen die je inwijden in de geneeskrachtige eigenschappen van de planten.

Les Jardins de la Grange

Véronique van de Jardins de la Gange in Elzele heeft een passie voor geneeskrachtige planten. Ze vat de traditie van het Pays des Collines weer op door geneeskrachtige, aromatische en wilde planten te kweken in haar tuin die ze gebruikt als middel om het geheim van en het respect voor deze planten door te geven. Ze verwerkt haar planten in kruidenthee die je kunt kopen in de winkel of proeven in de menu’s die worden aangeboden in de taverne. Voor een kennismaking met het traditionele gebruik van geneeskrachtige planten kun je je inschrijven voor een van de rondleidingen.

Ontmoeting met herboristen!

Naast Anne van het Huis voor Geneeskrachtige planten, Véronique van de Jardins de la Grange en de liefhebbers en kenners van het Gasthuis O.L. Vrouw met de Roos die graag hun knowhow met je delen, zijn er nog andere gespecialiseerde herboristen die hun deuren openen.

Yves Vanopdenbodch is in de soep gevallen toen hij klein was! Afkomstig uit een familie van apothekers en vanuit zijn passie voor geneeskrachtige planten en de verwerking ervan in kruidenthee, oliën en zalven, wordt hij spreker en docent, oprichter van de Plantenschool van Lessen. Herboristen in spe zijn welkom, als vrije leerling of student. De opleiding bestendigt de kennis van geneeskrachtige planten en het gebruik ervan in de traditionele kruidengeneeskunde.

Tot slot geniet de herboristerie des Collines, omgedoopt tot ”Wi”, in Elzele ook nog steeds een stevige reputatie. Je vindt er een hele reeks eerste keus planten in bulk, essentiële oliën, aroma-fyto-gemmo, Bachbloesems, kruidenthee, natuurlijke cosmetica en nog heel wat andere dingen afkomstig uit de teelt van geneeskrachtige planten.