Gepubliceerd op in de categorie : Met vrienden, Natuur, Bezoeken

Top 10 culturele buitenbezoeken – Zomer 2022

Het “buiten”-plan wordt van kracht als de zon schijnt! Wat dacht je van een cultureel uitstapje tijdens een frisse neus halen? Er is genoeg te doen in Picardisch Wallonië! Laat u verleiden door Prinselijke plaatsen, UNESCO-erfgoed, archeologische vindplaatsen, een vlinderhuis, … en nog zoveel meer. Het Huis voor Toerisme inspireert u… Ontdek zijn top 10 van culturele buitenbezoeken en maak uw keuze. Voor welke plek(ken) val je?*

*Deze lijst is natuurlijk niet volledig, vind meer ideeën op visitwapi.be of op onze Facebook-pagina

Stem voor uw favoriete activiteit op onze Facebook-pagina

 

 

Kasteel van Antoing – Op de top van de toren

Een sprookjeskasteel en zijn tuin om met het gezin te bezoeken. De residentie van de Prinsen van Ligne, gelegen op een plateau dat uitkijkt over de Scheldevlakte en gemakkelijk herkenbaar is aan zijn hoge toren die van mijlenver zichtbaar is, kan tot 29 september onder leiding van een gids worden bezocht (Info en reserveringen: 069/44.17.29).

Het Gasthuis van Onze-Lieve-Vrouw met de Roos en zijn eenvoudige tuin – Karel de Grote!

Karel de Grote heeft zijn stempel gedrukt op de tuinen van het Hôpital Notre-Dame à la Rose en op de teelten. De Jardin des Simples herbergt een hele reeks planten die werden aanbevolen door deze koning, aan wie wij het Capitularium van Villis te danken hebben. Ontdek voor elke plant het bruikbare deel, de eigenschappen, de indicaties en de manieren om ze te gebruiken, met daarnaast telkens een kleine anekdote over de plant …. Ga voor of na het bezoek aan het museum naar de tuin met geneeskrachtige planten (120 verschillende soorten!). Een plek om je batterijen op te laden!

Kasteel van Beloeil – Pinocchio

Acteurs, dansers, zangers… kostuums, versieringen, betovering… alles staat klaar om u met verwondering te vervullen terwijl u door het park van het Château de Belœil wandelt! Tijdens deze drie weekends in augustus hebben Luc Petit en de vzw Les Nocturnales de eer om deze betoverende show voor te stellen. Maak van de gelegenheid gebruik om de prachtige prieel, fonteinen, vijvers en enkele beeldhouwwerken te bewonderen, waarvan de bekendste de groep van Neptunus, Aeolus en Aquillon uit het kleine Belgische Versailles is.

Tuin en wandelpad met geneeskrachtige planten in Flobecq – een therapeutische wandeling
Brandnetel, kamille, citroenmelisse, klaproos, gember, paardenbloem, vlierbes, arnica, tijm, sint-janskruid en engelwortel zijn slechts een kleine selectie van planten die om hun therapeutische eigenschappen worden gebruikt. Flobecq is van oudsher een land van medicinale plantenteelt. Maak een wandeling om ze te ontdekken door de voetgangersknooppunten te nemen. Knooppunt nr. 30 heeft al een aangename verrassing voor u in petto: een paar honderd meter verderop ligt de tuin van het Huis van de Geneeskrachtige Planten, die u uitnodigt om u te koesteren in de zon… Hup hup, daar gaat u!

 

 

Kasteel van Attre – Ontdekking van de Rots
Dit kasteel is geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië en is een van de meest authentieke getuigen van de 18de eeuw. Achter de eenvoud en soberheid van de lijnen, die reeds tot uiting komen in de Franse tuinen voor het gebouw, gaat daarentegen een 17 hectare groot landschapspark in Engelse stijl schuil, dat geklasseerd is als “Uitzonderlijke tuin van Wallonië”. De tuin herbergt een aantal melancholische monumenten zoals de ruïnetoren van de Belvedère, de duiventil uit de 15e eeuw, de hermitage, de toren van Vignou, het Zwitserse chalet, het badpaviljoen, enz., en een aantal gebouwen in de stijl van die tijd, waaronder “de Rots”, een echte bezienswaardigheid in het park. Geopend in juli en augustus: zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00 tot 18.00 uur. Van september tot oktober, open op zon- en feestdagen van 14u tot 18u.

Archeosite en Museum van Aubechies-Beloeil – Van de prehistorie tot de Romeinse verovering!
De Archéosite is het grootste dorp van archeologische reconstructies in België. Treed binnen in het hart van dit openlucht “museum-park” en bekijk de voorwerpen uit het dagelijkse leven die de verschillende woningen inrichten. Achter deze eerste woningen ligt het Gallo-Romeinse gedeelte, bestaande uit een reconstructie van het heiligdom van Blicquy, een aak en een villa, het hoogtepunt van uw bezoek!

Doornik, zijn UNESCO erfgoed en een vlinderhuis – Vlieg vlieg!

Doornik, de Stad van de 5 torens, onthult zijn erfgoed en historische bezienswaardigheden: zijn belfort en zijn kathedraal, geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed, zijn Grote Markt, zijn Scheldekaaien… Neem de “Tour Tournai Historic Heart” om niets te missen. Pssttt… Stop bij de musea, vooral het Natuurhistorisch Museum en het Vivarium. Sinds 2019 bestaat het uit een wetenschappelijke tuin met verschillende buitenverblijven en een kas voor exotische vlinders.

 

 

De Woudhalte – Ga een stapje hoger!
De Boshalte geeft u alle details en praktische informatie over het natuurpark Scheldevlakten, het bos en de wandelsport. Ter plaatse geeft het interpretatiecentrum Explor’forêt u de sleutels tot het ecosysteem van het bos. U kunt ook gebruik maken van de Promenoir des Cimes, waarmee u het bos op 16 meter hoogte kunt ontdekken. De Pic’orée, de Flânerie de la lisière en het blotevoetenpad zullen gezinnen bekoren.

Parc d’Enghien – iets om in te verdwalen
Het door de familie Arenberg aangelegde Parc d’Enghien werd in de 17e eeuw beschouwd als een van de mooiste tuinen van Europa! Dit groene theater, dat nu deel uitmaakt van de “Uitzonderlijke Tuinen van Wallonië”, bestaat uit thematuinen, waterpartijen en oude gebouwen die deel uitmaken van het Grote Erfgoed van Wallonië. Mis het Seven Stars Pavilion niet: deze voormalige barokke belvédère biedt nog steeds “een van de mooiste uitzichten ter wereld”! Laat je verleiden door de rondleiding. Rust en ontspanning zijn aan de orde van de dag in deze 180 hectare grote groene ruimte waar de geschiedenis wonderwel samengaat met de natuur.

Pairi Daiza – De Tuin der Werelden
Is het nodig dit internationaal vermaarde dierenpark te beschrijven? U kunt wandelen door de tuinen van de werelden, ontworpen door de beste ambachtslieden, en Australië, Afrika, Indonesië, China ontdekken… Meer dan 5.000 dieren leven in semi-vrijheid en komen u tegemoet: giraffen, olifanten, kangoeroes, lemuren, doodshoofdaapjes… Geniet de hele zomer van de zomerfestivals. Muziek van hier en elders, theater voor jong en oud, salsa-initiaties, ruitershows, reuzenzeepbellen, … het dichte en gevarieerde programma is fundamenteel herzien om jong en oud te verbazen.

 

#EnjoyWapi

Jade, Audrey, Maxime, Indiana en vele anderen hebben de sites en musea van Picardisch Wallonië ontdekt en delen hun favorieten en indrukken met ons in blogposts die je de hele zomer kunt lezen. Leuke ideeën voor ervaringen in Picardië Wallonië, om te delen zonder mate!

Vorige artikel

Privé: Op wandel in de beboste heuvels van Frasnes