Langs de Romeinse weg

In het voetspoor van de Gallo-Romeinen

Beleef de cultuur van de oudheid langs de oude Romeinse weg van het Rijk ! De Via Romanavolgt de 85 kilometer afstand tussen Bavay, de hoofdstad van de Nerviërs, en Velzeke met haltes in Pommeroeul, Blicquy en Flobecq. Zo worden 4 belangrijke archeologische sites en musea aan weerszijden van de grens met elkaar verbonden. Elke site zorgt voor een unieke belevenis en dompelt u onder in het leven van een volk uit Belgisch Gallië.

 

De vier archeologische sites

 

Provinciaal Archeologisch Museum (Vlaanderen)

Deze site ligt helemaal aan het noorden van de Romeinse weg en zal u weten te verrassen met zijn unieke voorwerpen en zijn ludieke aanpak. Kom in aanraking met het verleden, ontmoet onze voorouders, kleed u volgens de Gallo-Romeinse mode, trek het harnas aan van een Gallische strijder of een Romeinse legionair, bezoek een Romeinse tuin ... allemaal activiteiten die u op deze archeologische site kunt ondernemen !

Meer te weten

L’Espace gallo-romain d’Ath (Wallonie picarde)

Des fouilles à Pommeroeul ont permis la sauvegarde d’un chaland découvert dans un état de conservation exceptionnel. Unique en Belgique, il a été restauré et est présenté dans une vitrine climatisée à l’Espace gallo-romain. Là, des expériences en immersion vous sont proposées tout au long de l’année pour manipuler, toucher, sentier et découvrir l’intense vie marchande d’autrefois !

Meer te weten

Archeosite en Museum van Aubechies-Beloeil (Picardisch Wallonië)

Deze openluchtsite neemt u mee naar 5000 jaar geleden. Het Keltisch-Romeinse heiligdom in Blicquy, de necropolis en de Gallo-Romeinse vicus werden hier nagebouwd op basis van graafwerken die op enkele kilometers van de Romeinse werk werden uitgevoerd. U ziet er ook ingerichte woningen uit het neolithicum, het bronzen en het ijzeren tijdperk, een Gallische woning en een museumruimte. Een tocht met een aak en demonstraties van ambachten op zondagmiddag tijdens het seizoen.

Meer te weten

Antiek Forum van Bavay (Frankrijk)

Dit zijn de opmerkelijke overblijfselen van het forum van Bavay (uit de 1ste eeuw), die wijzen op het belang van de stad Bagacum in de Oudheid. De archeologische site is 2,5 hectare groot en is geschikt voor het hele gezin. Er zijn een 3D-film en evenementen voorzien om u onder te dompelen in het leven van toen.

Meer te weten

Om er klaar in te zien

 

  • De kaart van Via Bavay Velzeke: hierop ziet u de route van de Romeinse weg. Deze nuttige kaart toont de verschillende opgravingen in de streek en ook de dichtstbijzijnde musea en diensten voor toerisme.
  • Het bezoekersboekje: Hierin staan geïllustreerde anekdotes, raadseltjes, historische toelichtingen en een schematische kaart van de Romeinse weg. – Klikt hier om te downloaden
  • De militaire mijlpalen: 10 militaire mijlpalen langs de Romeinse Weg geven thematische uitleg.

 

Deze gratis documenten zijn verkrijgbaar bij de vier archeologische sites. Aarzel niet om er contact mee op te nemen.